Biogas2020, Skandinaviens Biogaskonferens

Stor enighet och optimism när politiker möttes

Att politiker från Norge, Danmark och Sverige träffas och pratar biogas är stort! Under biogaskonferensen 2016 intog sju lokala och regionala politiker scenen för att ge sin syn på biogasutvecklingen i dag och i framtiden.

Några av politikerna hade tidigare fått frågan vilka förväntningar de hade på konferensen. Kristina Jonäng, regionråd samt ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd, svarade bland annat:

– Det här är ett väldigt stort projekt. Vi behöver träffas mer. Det är mentalt och psykologiskt viktigt, men det finns också politiska och ekonomiska värden i den här konferensen.

Att mötas och bygga relationer, få kommunerna att samarbeta mer och se nya möjligheter så vi kan bli ännu bättre på att få i gång biogasen i samhället. Så löd några av önskemålen från hennes danska och norska kollegor. Paneldiskussionen genomsyrades också av ord som samverkan och enighet.

Här följer några röster:

Lokal förankring

Søren Hermansen, direktör för Samsø Energiakademi, började med att lyfta fram betydelsen av att tänka och agera lokalt. Han förklarade hur det varit en förutsättning för att den danska ön Samsø har kunnat klara att bli självförsörjande på förnyelsebar energi.

– De multinationella företagen kommer alltid att tycka att förnyelsebar energi är en dålig investering så länge oljepriset är lågt. Medan de mindre, lokala företagen tydligare kan se positiva effekter av att ha ett långsiktigt affärstänk, menade Hermansen.

Hans fråga till politikerna var därför: ”Hur kan vi överföra det globala, politiska pratet kring de stora klimatmålen till praktisk handling på lokal nivå?”

Eirik Bøe från Akershus Fylkeskommune höll med om att det nog är lättare att sätta lokala mål, men de måste också kunna skalas upp till ett större område.

– Mycket handlar om prissättning av oljan. Lokalt kan vi motivera och lägga upp strategier [för ett hållbart samhälle/alternativa bränslen] men den övergripande lagstiftningen ger inte tillräckligt utrymme, sa Bøe.

”Cirkulär pedagogik”

Peter Eriksson, oppositionsråd i Trollhättan, ansåg att vi står inför ett paradigmskifte där klimatfrågan blir en allt större drivkraft både politiskt och inom näringslivet. Och han framhöll att det krävs mod:

– Som politiker måste vi våga ta ställning, trots låga oljepriser.

Han myntade även begreppet ”cirkulär pedagogik”, som handlar om att vi måste börja redan hos de små barnen. Genom att lära dem bland annat att källsortera bidrar vi till att forma ett hållbart samhälle för framtiden.

Martin Carling, ordförande i Fyrbodals kommunalförbund, berättade om hur deras 14 kommuner har kunnat enas över partigränserna när det gäller affärsdriven miljöutveckling.

– Alla vill ju ha sysselsättning och utveckling. Då är det ingen som tvekar, även om man kan tycka olika i enskilda sakfrågor.

Han gav även ett gott exempel på lokalt engagemang och samarbete: I Fyrbodalområdet jobbar alla kommuner intensivt med att ställa om sina fordonsflottor till biogas- och elfordon för att kunna nå målet att ha fossiloberoende transporter 2030.

Politisk enighet

Även Poul Erik Christensen, ordförande för regional utveckling i Region Mittjylland där 19 kommuner ingår, berättade hur man redan för fyra år sedan nådde politisk enighet kring klimatmålen.

– Sedan använder vi Samsø som ett gott exempel och försöker sprida deras koncept även till de andra kommunerna, sa Christensen.

Kåre Pettersen, Vestfolds Fylkeskommune, menade att samarbete mellan akademi, näringsliv och det offentliga är avgörande. Han framhöll också de offentliga verksamheternas stora inköpsmakt. Den makten borde man använda sig av mer för att styra inköpen mot klimatvänliga alternativ.

Här fick han medhåll av Kristina Jonäng. Hon betonade också att det gäller att inte vara för fyrkantig i upphandlingsögonblicket, utan att se på alla bra lösningar. Ett exempel kan vara inom kollektivtrafiken där det i vissa lägen kanske fungerar bättre med el än biogas, eller tvärtom.

”Sofistikerat ledarskap”

Jonäng pekade även på att de offentliga verksamheterna tillsammans med branscherna måste gå före när det gäller att bygga upp infrastrukturen för biogas. Och hon lyfte fram politikernas ansvar:

– Frågorna är komplexa. Därför krävs det ett sofistikerat politiskt ledarskap när vi ska leva upp till klimatmålen. Perspektivet är brett och handlar inte bara om bränsle utan även om bland annat avfallshantering.

Hur mycket mer får det kosta att gå den klimatvänliga vägen? undrade moderator Anders Mathiason från Energigas Sverige.

Flera av politikerna valde då att ge konkreta exempel från deras respektive regioner eller kommuner.

– Vi går riktigt långt. Vi ställer till exempel krav på att handla ekologiskt vid inköp av mat, även om det i bland kostar oss mer. Men det skapar i sin tur incitament för en större ekologisk produktion, berättade Poul Erik Christensen.

– Vi ställer krav på att lokala bussar ska köras på biogas. Och när anläggningsmaskiner byts ut, exempelvis sopbilar, så ska de nya drivas med biogas, sa Peter Eriksson.

Fler positiva budskap

Martin Carling önskade att biogasen marknadsförs mycket mer i reklam och andra sammanhang. Här anser han att el varit mycket bättre på att synas.

– Människor vet inte hur bra biogas är. Därför behöver mycket mer kraft läggas på att sprida positiva budskap.

När politikernas paneldiskussion avslutades var det med en känsla av stark optimism. Det finns en politisk vilja att driva biogasfrågan framåt, men alla tycktes överens om att det krävs mer samverkan på alla plan – mellan näringsliv, akademi, regioner och offentliga verksamheter. Och det skandinaviska samarbetet bådar gott.

4v4a7861b

En välbesökt session var paneldiskussionen där sju lokala och regionala politiker från Norge, Danmark och Sverige gav sin syn på biogasutvecklingen. Här lyftes framför allt samarbete och enighet över partigränserna fram som en viktig väg framåt.

Foto: Andreas Olsson

Medverkade gjorde

Kåre Pettersen, Vestfolds Fylkeskommune samt ordförande i styrgruppen för Biogass Oslofjord,

Eirik Bøe, Akershus Fylkeskommune,

Poul Erik Christensen, regionrådsmedlem och ordförande för regional utveckling i Region Mittjylland,

Arne Bisgaard, byrådsmedlem från Skive kommune,

Kristina Jonäng, ordförande i miljönämnden, Västra Götalandsregionen,

Martin Carling, ordförande i Fyrbodals kommunalförbund,

Peter Eriksson, oppositionsråd Trollhättans Stad.

Under diskussionen kom även inspel från Søren Hermansen, direktör för Samsø Energiakademi, författare och innovatör, samt Mariann Hegg och Björn-Erik Rui från biogasanläggningen den Magiske Fabrikken i Vestfold.

 

Moderator var Anders Mathiason från Energigas Sverige.

Fler artiklar från Skandinaviens Biogaskonferens 2016

Lyckad biogaskonferens med över 300 deltagare Satsning på gasdrift hos välkända bilmärken BRC tar nästa steg och bygger biogasmackar Alger blir biogas – och ger bättre havsmiljö Søren Hermansen hyllar de lokala krafterna

Publicerat: